Jenis Peti Sejuk Domestik

6 Jenis Peti Sejuk Domestik Dalam Pasaran Malaysia Dan 6 Perkara Awak Patut Tahu.

Jenis Peti Sejuk Domestik Dalam Pasaran Malaysia Dan 6 Perkara Awak Patut Tahu.

jenis peti sejuk domestik

6 Jenis Peti Sejuk Domestik Dalam Pasaran Malaysia Dan 6 Perkara Awak Patut Tahu.

Berapa jenis  peti sejuk yang anda tahu ada dalam pasaran Malaysia pada hari ini?
Mungkin ada dirumah anda sekarang. Atau pernah terlihat dimana-mana.

Snap Some picture And Roll

Peti Sejuk antara Keperluan Utama Hari Ini.
Setuju?

Susah mengawal belanja dapur tanpa peti sejuk? Setuju? Baru koyak plastik atau secondhand bukan isu utama.

Paling penting mestilah boleh diharap dan tahan lama. Dapat 5 tahun untuk peti sejuk secondhand sudah berbaloi.

5 tahun gaji sudah naik. Ekonomi keluarga agak stabil.

Betul? Salah?

Balik pada tajuk utama.
6 Jenis Peti Sejuk Dalam Pasaran Malaysia.

6 Jenis Peti Sejuk Domestik Dalam Pasaran Hari ini.

6 Jenis Peti Sejuk Domestik Dalam Pasaran Malaysia Dan 6 Perkara Awak Patut Tahu.

Peti Sejuk Satu Pintu

Peti sejuk asas gabungan bahagian sejuk dan beku dalam compartment sama. Compartment tidak besar dan semi automatik defrost. Sesuai untuk orang bujang dan keluarga k ecil. Risiko utama ialah bocor disebabkan cuci ais guna benda tajam.

6 Jenis Peti Sejuk Domestik Dalam Pasaran Malaysia Dan 6 Perkara Awak Patut Tahu.

Peti Sejuk Dua Pintu

Peti sejuk pintu atas bawah. Sejuk/Chiller diasingkan dari Beku/Freezer. Saiz berbeza. Ketinggian beri gambaran mengenai saiz peti tersebut. Jenis baru fully elektronik control serta teknologi inverter dan jaminan kompressor 10 tahun.

Peti Sejuk Side By Side

Peti sejuk domestik paling besar dalam saiz. Harga pun keras juga. Sistem fully elektronik untuk mengawal pelbagai fungsi. Model keluaran terbaru biasa dilengkapi teknologi inveter dan jaminan kompressor 10 tahun dari pengeluar.

jenis peti sejuk domestik

Upright Freezer

Peti sejuk beku. Dibina menegak dan pintu buka dari depan untuk maksimumkan ruang. Biasa datang bersama fixed stacked tray. Sistem yang simple namun tricky kepada repairman. Mesra pengguna dan ekonomikal. Berbaloi untuk jangka panjang.

masalah freezer

Chest Freezer

Tujuan dibina untuk sejuk beku. Seperti peti aiskrim dikedai runcit. Pintu buka dari atas dan ambil banyak ruang. Sistem sama seperti peti sejuk satu pintu dan upright freezer. Harga mampu milik namun kurang ekonomikal dalam faktor ruang.

6 Jenis Peti Sejuk Domestik Dalam Pasaran Malaysia Dan 6 Perkara Awak Patut Tahu.

Peti Sejuk Mini

Peti sejuk mini. Pernah jumpa? biasa ada dalam bilik tidur atau ruang pantri di office. Ruang simpanan kecil. Sesuai untuk minuman . Sudut teknikal agak tricky bagi saya kerana jenis gas dan sistem yang terbina. Ada guna ammonia. Ada guna sistem konvensional lengkap kompressor dan gas.

Tahukah Anda?

sistem yang digunakan dalam pengeluaran peti sejuk adalah asas yang sama?

Sistem sejukbeku mesti ada sebuah kompressor+gas, kipas, cooling coil dan evaporator. Tiada diagram di peti sejuk atau manual untuk rujukan. Pengeluar biasanya simpan blueprint untuk model seterusnya.

Perbezaan paling ketara ialah sistem elektronik yang digunakan. Jenama A guna sistem fully inverter, rujuk sini. Jenama B guna Sistem Konvensional non-inverter.

Maklumat Umum

Peti sejuk dibina dalam bentuk mudah alih. Beli, sampai, plug in dan boleh digunakan terus. Semua sistem penting terbina dalam. Sekiranya ada masalah, kita pengguna akan rasa sesuatu yang berbeza.

Amalan biasa jika berpindah ialah ON selepas beberapa jam. 4 jam paling kurang. Amalan ini untuk stabilkan sistem sebelum kembali bekerja tanpa henti.

Untuk peti sejuk satu pintu, masalah selalu berlaku bila ais terlampau tebal. Cara mudah saja, tekan butang defrost. Ais akan cair sendiri dan sistem akankembali running selepas ais cair.

Upright Freezer dan Chest freezer tidak ada masalah bocor. Ada tersumbat dalam salur gas boleh jadi. The best ialah beri tukang check sebelum decide nak buat apa seterusnya.

Peti sejuk 2 pintu dan peti sejuk side by side terbina fungsi kipas untuk rotate angin sejuk dari cooling coil. External kipas ada. Cuma bukan semua model guna.

Rasa panas/suam di badan peti sejuk baik tepi atau belakang adalah keadaan normal bila peti sejuk ON dan running.

Saya Lone Ranger Repairman. Bergerak sendirian dalam Lembah Klang. Sekiranya ada masalah, akan saya cuba bantu setakat saya mampu. 

Dan saya akan perlukan bantuan untuk membantu kerana masa saya terhad.

Terima Kasih.

Hubungi Kami Untuk bantuan berkaitan peti sejuk

Inquiry Form

Teknikal Peti Sejuk 0001

6 Jenis Peti Sejuk Domestik Dalam Pasaran Malaysia Dan 6 Perkara Awak Patut Tahu.

Maklumat dalam artikel ini hanya untuk perkongsian ringkas. Sekiranya berdepan masalah peti, boleh isi form dengan lengkap untuk memudahkan tugasan dan menjimatkan masa.

Similar Posts